REPORTAGES

 

Reportage op PiPA over de overwinning Montlucon 2006

Huige & De Vos winnen Montlucon - 4196 duiven (2006)


Comb. Huige & De Vos, Middelburg (NL)

Zaterdag 1 juli stond de zware Montlucon op het programma. Ze gaven warme temperaturen af en een Noord oostenwind. Ook de jonge duiven waren aan hun eerste proefstuk toe en die waren ook heel verschillend gekomen. Op sommige plaatsen waren de prijzen op een zucht verdeelt, maar op veel plaatsen niet. En vooral over het water waren er nog al wat verliezen.
Gezien de wind en de temperatuur dachten de meesten niet voor 15.00 uur te draaien. Maar goed kwart over twee kreeg ik een SMS bericht dat in Breskens een duif was. Dus onze duiven zijn weer eens sneller dan we denken. Dit moest een vroege duif zijn. En hij was aan de kust gevallen en dat was ook logisch gezien de temperaturen en de wind.
Maar de duif uit Breskens was niet de snelste duif. Want die vinden we over het water, namelijk in Middelburg bij de Comb. Huige & de Vos. Hun 2e getekende duif viel om 14.22.10 op de klep en was goed voor de snelste duif van de provincie Zeeland.
 


De winnende combinatie bestaat uit Willy Huige en Martin de Vos. Martin heeft een dierenspeciaalzaak waar uiteraard de duivensportartikelen de hoofdmoot vormen. Doordat hij deze zaak heeft blijft zijn inbreng beperkt tot het inkorven van de duiven. Desalniettemin is Martin ook een fanatiek melker. Willy is de verzorger van de duiven.

De hokken van deze combinatie staan op het industrieterrein achter het inkorflokaal van de P.V. “De Telegraaf” Daar pachten ze een leuk stukje grond waar ze de duivensport beoefenen.
Zoals gezegd heeft Martin een dierenspeciaalzaak. Op zaterdag is altijd zijn ronde in Arnemuiden om daar de duivenspullen af te leveren. Ja, ja hier wordt alles nog aan huis gebracht. Service van de zaak. Het voordeel daarvan is dat je natuurlijk wel het 1 en ander hoort bij die melkers. Want daar hebben ze allemaal zo’n “bakje”waarmee ze kunnen communiceren. Zodoende wist Martin dat er in Breskens eentje geklokt was. Martin gelijk zijn mobieltje gepakt en naar Willy gebeld om te zeggen dat er al 1 bekend was. Hij wilde het nog niet gelijk geloven. Maar voor de zekerheid dan toch maar even in het hok gekeken en toen bleek er al eentje binnen te zitten. De 03-1210181 was al geklokt. Deze duif moet als een schicht binnen gekomen zijn want Willy heeft hem nooit gezien.

De winnaar is trouwens niet aan zijn 1e proefstuk toe want vorig jaar vonden we hem ook al terug op de teletekst van Ruffec. De duif komt uit duiven van Piet Offers. De vader is “De Nelus” een ouwe rakker van 1992 gekoppeld tegen een Belgische duivin van 1996. Uit dit koppel zijn al verschillende goede duiven gekomen. O.a. de 769 van 99 die ruim 30 vroege prijzen vloog, de 770 die een 1e ZNB vloog, de 180 die Generaalduif werd. En nu dus weer een provinciale zoon heeft.

Als jonge duif sprong hij nog niet zo in het oog. Maar als jaarling konden we o.a. toch al een 25e prijs van Ablis van 6247 duiven zien. Het jaar daarna vloog hij een 57e van Tours van 8018 duiven, 52e La Souteraine van 4126 duiven en dan de teletekstnotering, de 5e Ruffec van 2274 duiven. Ook dit jaar had hij al een redelijke prijs op Tours gescoord.

Het duivenbestand van deze combinatie kunnen we onder middelgroot klasseren, want met 17 koppels vliegduiven, 17 koppels kwekers en 60 jonge duiven kunnen we zo moeilijk bij de megahokken zetten.
Met 17 koppels vliegers wordt trouwens wel totaal weduwschap gevlogen, dus de duivinnen worden hier ook goed aan de tand gevoelt.
De duiven komen voornamelijk van Piet Offers maar ook duiven van Gilles de Nooyer en wat van Wal Zoontjes zijn hier present.
Zoals al eerder gezegd is de verzorging in handen van Willy. Maar hij werkt vaak onregelmatig diensten. Daarom gaan de oude duiven (doffers en duivinnen) ’s middags gaan trainen volgens het roulatie systeem. Daarna mogen de jonge duiven vliegen. Aan de jonge duiven wordt eigenlijk vrij weinig gedaan. Die vliegen zolang ze willen, krijgen volle bak en worden niet verduisterd. Ze zitten in een redelijk diep hok met een ren ervoor zodat er genoeg frisse lucht in komt. Ze worden wel aangeleerd en worden naar eigen kunde geselecteerd.
 


De oude duiven krijgen in het begin een mengeling van zuivering en vliegvoer. Hoe verder de week vordert hoe zwaarder het voer wordt. En worden ze verder opgevoerd met snoepzaad.
De eerste twee vluchten zitten de oude duiven nog op het nest, daarna gaan ze op totaal weduwschap.
Er wordt hier alleen uit de kwekers gekweekt. De 1e ronde gaat dan altijd naar Piet Offers en de 2e en eventueel 3e ronde wordt voor zich zelf gehouden.
Als de duiven thuiskomen vinden ze meestal wat BS in het water. Ook wordt er Belgasol gegeven. En af en toe iets tegen de koppen.
Bij de kweekduiven wordt om de kweekronde een geelkuurtje gegeven en na de grote rui wordt een parathypus kuur gegeven.
Vorig jaar maakten ze het helemaal bond door maar liefst 4 teletekst noteringen te “scoren”.
2e en 3e van Le Mans
5e Ruffec (dezelfde duif als nu)
4e Chateauroux.

Dus zeker geen eendaags vliegen. We zullen zien of er dit jaar nog teletekst noteringen bij gaan komen.